Skip to main content
Ga naar hoofdinhoud

Op 10 juli was het feest voor deelnemers van het REA College (Heliomare) en Young Heroes (IJmond Werkt!) tijdens de eindbijeenkomst van het MDT-project ‘Empowerment voor werk en onderwijs in de IJmond’. Een mooie afsluiting van een inspirerend project. Het project, dat in mei van start ging, bracht in totaal 51 deelnemers van beide organisaties samen voor een periode van 12 weken. Deelnemers volgden workshops, wekelijkse trainingen gericht op sport en empowerment en gaven iets terug aan de maatschappij. 

Workshops en activiteiten
Er zijn vier workshops georganiseerd. Jongeren leerden programmeren met Microbits, ontwierpen en bedrukten T-shirts, maakten houten kistjes en bereidden een zaal voor een evenement met 120 personen voor. Deze activiteiten hebben hun zelfvertrouwen en zelfbewustzijn vergroot. Daarnaast vonden er opruimacties plaats in de regio Spaarnwoude (gemeente Velsen) met vier groepen jongeren, elk een volledige ochtend. Dit bood hun de kans om iets terug te doen voor de samenleving.

Het MDT-project bevorderde ontmoetingen tussen mensen van verschillende achtergronden en leeftijden. De samenwerking tussen IJmond Werkt!, REA College en IJmond Groen tijdens de workshops en opruimacties heeft de sociale netwerken van de jongeren vergroot en hun waardering voor diversiteit versterkt.

Enthousiaste reacties van deelnemers
De eindbijeenkomst begon met een gezamenlijke evaluatie van het project. Iedereen was enthousiast over de opgedane ervaringen. Enkele reacties van de jongeren over het MDT-project: “Mooi om te zien hoe verschillende jongeren van verschillende organisaties zo goed met elkaar kunnen samenwerken”, “Leuk om te doen en om te kunnen leren van elkaar”, “Het sporten geeft een fit gevoel en zorgt voor een goed teamgevoel”, “Een goede daad verrichten met de opruimactie”,” en “Ik heb geleerd dat ik verder moet kijken dan mijn neus lang is.” Als tip van de jongeren: laat ons actief meedenken in het project via een WhatsApp-groep.

Uitreiking van certificaten
Daarna was de uitreiking van de certificaten door de directeur van IJmond Werkt!, Erwin van Hardeveld. Elke deelnemer kreeg persoonlijk een handdruk en een certificaat. Extra bijzonder was dat het ontwerp van de certificaten (zie foto) afkomstig was van een aantal van de deelnemers zelf! De middag werd afgesloten met heerlijke hapjes en drankjes. Het MDT-project was een succes en heeft een positieve impact gehad op alle betrokkenen. Op naar nog meer van zulke waardevolle samenwerkingen!