Skip to main content
Ga naar hoofdinhoud

 

Dit jaar zoeken OV IJmond, IJmond Werkt! en Omgevingsdienst IJmond samen naar dé IJmondse ondernemer van 2024. Op 11 november, in het congres Ondernemen met impact wordt de eerste Ondernemersaward IJmond uitgereikt.
Bedrijven die onder andere minimaal drie jaar bestaan en een mooie ambitie op het gebied van ondernemen hebben. Bedrijven die personeel met afstand tot de arbeidsmarkt in dienst hebben én duurzaam ondernemen. Zij maken kans op deze nieuwe prijs. De genomineerden van 2024 zijn De Woonzaken uit Heemskerk, De Bie Buitenwerk uit Velserbroek en Patina Dakdenkers uit Beverwijk.

Uitreiking tijdens Ondernemen met impact op 11 november
Voor alle ondernemers in Velsen, Beverwijk, Uitgeest en Heemskerk organiseren de IJmond-gemeenten samen met GreenBiz IJmond op 11 november hét congres van de regio. Na dit congres heb je concrete handvatten om (verder) aan de slag te gaan met het verduurzamen en inclusiever maken van je bedrijf of organisatie.

De Woonzaken

De Woonzaken houdt zich al meer dan 30 jaar bezig met woninginrichting, eerst met zonwering en daarna ook met vloeren, traprenovatie, raambekleding, horren, wandbekleding, stalen deuren & kozijnen en meubels. “Maar bovenaan het lijstje staat het worden van de eerste circulaire woonwinkel van Nederland”, vertellen Alex de Ruijter en Mark Dirkson. Dat doen ze in een onderneming met zo’n 35 vaste medewerkers. Bij De Woonzaken staat service, kwaliteit en inspiratie voorop.

Het bedrijf in woninginrichting heeft als ambitie om de eerste volledig circulaire woonwinkel in Nederland te worden. In hun conceptstore het Huis van de Toekomst, in de showroom in Heemskerk, vinden klanten allerlei duurzame materialen en toekomstbestendige woonoplossingen. Ook introduceerden ze vijf duurzame pijlers waar producten op kunnen scoren. “De pijlers zijn: is het product een natuurproduct, heeft het product een verantwoorde herkomst, is het product recyclebaar, is het keurmerk dat leveranciers gebruiken onafhankelijk en verbetert het product de leefomgeving van de klant”, vertelt Mark Dirkson.

De Woonzaken zette twee jaar geleden de stap in inclusief ondernemen

Sindsdien is er een medewerker via IJmond Werkt! gedetacheerd voor logistieke werkzaamheden. Voorheen werd er met werkstudenten gewerkt. Hoewel dit goed ging, maakte het plannen rondom hun schoolroosters het lastig om een goed georganiseerd magazijn te houden.

Mark Dirkson: “Een klant deed de suggestie om iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen. Via IJmond Werkt! werd een gemotiveerde kandidaat voorgesteld. Wat begon als een uitdaging om de personeelsplanning rond te krijgen, groeide uit tot een samenwerking die laat zien hoe inclusiviteit zowel goed is voor de maatschappij als voor het bedrijf.” Dat zijn inzet wordt gewaardeerd blijkt wanneer de medewerker er niet is. “Zodra het magazijn iets minder netjes oogt wordt er altijd meteen gevraagd waar de medewerker is: hij zorgt ervoor dat het er altijd spic en span uitziet”, vertelt Mark.

Het was even wennen voor beide partijen. De ‘Harrie Helpt’-training, waarin medewerkers worden opgeleid om een ideale collega te zijn voor iemand met een arbeidsbeperking, zorgde voor de nodige ondersteuning. Inmiddels is de medewerker een onmisbaar onderdeel van De Woonzaken. Een mooi voorbeeld van hoe De Woonzaken net dat stapje extra zet voor deze collega, is de rijcursus die die volgde.

De Woonzaken neemt andere ondernemers mee in hun duurzame verhaal

Mark en Alex zetten zich onder andere in als ambassadeur van GreenBiz IJmond. Zij ontvangen bijvoorbeeld ondernemers in hun bedrijf om uit te dragen wat het scheiden en reduceren van reststromen voor je doet. En hoe ze het bedrijfspand zelfvoorzienend hebben gemaakt. Zelf geven ze het goede voorbeeld. Het snijafval van pvc vloeren wordt ingezameld en hergebruikt. En ze hebben het vloerretour-programma, waarbij vloeren ingenomen worden om tot nieuwe grondstoffen te worden gemaakt. Met 200 zonnepanelen en verwarming door infraroodpanelen is de Woonzaken aardgasvrij. Naast het duurzame aspect levert dit ze op jaarbasis ook flinke besparingen op door vermindering van de afvalkosten en het energieverbruik.

“Twee jaar geleden hebben we uitgesproken dat we de eerste circulaire woonwinkel van Nederland willen worden”, zegt Alex. Ze lopen al zo ver voor dat leveranciers als eerste naar Alex en Mark bellen wanneer zij een duurzaam product willen introduceren.

Mark: “In onze conceptstore het Huis van de Toekomst staan duurzame en innovatieve producten die hoog scoren op onze pijlers. De bedoeling is dat deze duurzame producten de reguliere verkoop in gaan en daarmee de minder duurzame producten uit faseren. Klanten krijgen bij ons altijd de keuze om voor een duurzamere en toekomstbestendige optie te gaan.” Alex vult aan: “De klant maakt uiteindelijk zelf de keuze. Wij leggen de voordelen uit die onze producten hebben op de lange termijn. Klanten vertellen vaak dat ze deze opties niet eerder voorgelegd hebben gekregen en dat ze geïnspireerd raken door ons verhaal. En dat is precies wat we willen bereiken.”

Alex de Ruijter en Mark Dirkson

De Bie Buitenwerk

Het motto van De Bie Buitenwerk is ‘Samen mooi werk maken’. Dat doen zij met 65 vaste medewerkers en een flexibele schil van ongeveer 100 medewerkers. In de drie onderdelen van De Bie Buitenwerk – De Bie Infra, De Bie Groen en De Bie Rioolservice – zetten zij zich onder leiding van directeur Erik Muller dagelijks in voor een economisch gezonde, sociale en duurzame onderneming.

De Bie Buitenwerk bestaat al meer dan 40 jaar en is gevestigd in Velserbroek. Opgericht door Hans de Bie en in 2018, na zijn overlijden, overgenomen door Joke van der Aar en Erik Muller. Vorig jaar is Joke met pensioen gegaan en is Erik volledig eigenaar geworden van het bedrijf. Ondanks dat ze geen familiebedrijf meer waren is dat inmiddels wel weer zo. Eriks drie zonen werken ook in het bedrijf. Het bedrijf zit vol innovatie, het mooie daarvan is dat het meeste ook daadwerkelijk tot uitwerking komt. Concullega’s zijn manier van werken gaan overnemen. De wens voor de komende jaren is ook al duidelijk. Erik Muller: “We willen groeien op het gebied van kwaliteit. We hoeven niet meer te groeien, maar we willen in de regio nog beter worden in wat we doen. En dat willen we vooral samen met klanten en leveranciers bereiken door middel van een solide partnerschap.”

De Bie Buitenwerk gunt iedereen een passende plek

De Bie Buitenwerk gelooft dat iedereen een passende plek verdient, in de maatschappij en op de werkvloer. Ze werken daarom graag met alle mensen uit de maatschappij, ook mensen met een ondersteuningsbehoefte. De personen die via IJmond Werkt! bij De Bie Buitenwerk gedetacheerd zijn, voelen volledig opgenomen in het team. HR-adviseur Karlijn Stokman vertelt: “We horen dat de collega’s via IJmond Werkt! zich bij ons thuis voelen, en dat vinden we heel belangrijk. We hebben voor alle medewerkers een buddy-systeem zodat ze altijd een vast aanspreekpunt hebben. Dat helpt.”

De Bie Buitenwerk onderscheidt zich door een laagdrempelige en open cultuur te hanteren, waar alles bespreekbaar is. Het buddysysteem speelt hierin een grote rol: elke medewerker heeft een vaste buddy met wie ze op pad gaan. Regelmatig evalueren en organiseren van sociale uitjes draagt ook bij aan een hechte organisatie waarin iedereen zich welkom en betrokken voelt.

Ook werkt De Bie Buitenwerk samen met (praktijk)scholen om jongeren enthousiast te maken voor praktijkberoepen. Door middel van ‘doe-dagen’ laten ze leerlingen kennismaken met de mogelijkheden. Deze dagen zijn niet alleen bedoeld om te inspireren, maar ook om jongeren een kans te bieden op een toekomst in een praktijkgericht beroep. Hiervoor heeft De Bie Buitenwerk zelfs een buitenterrein ingericht, waar leerlingen en docenten in een inspirerende omgeving kunnen ervaren wat werken in de praktijk echt inhoudt. “Dat is belangrijk want zij zijn tenslotte de toekomstige medewerkers”, aldus Karlijn.

Erik: “De duurzaamheid in onze processen is voor ons gesneden koek.”

Het dagelijkse werk leidde tot een innovatief idee dat daadwerkelijk tot uitwerking is gekomen. “Tijdens de klussen in de kruipruimte ontstond het idee om een container te laten maken die isolatieballetjes uit de kruipruimte zuigt, ze even opslaat en daarna weer terugspuit. Eerder werden die weggegooid en moesten er nieuwe komen. Hier moest weer meerdere keren een vrachtwagen voor komen.” Vooral circulair werken heeft momenteel de aandacht. De Bie Buitenwerk streeft ernaar om 100% van de materialen te hergebruiken.

De Bie Buitenwerk wil de buitenruimte en het milieu gezond maken en laten voor het nageslacht. Ook besparen sommige maatregelen kosten. “Soms bespaar je wat en soms investeer je wat, maar we vinden het belangrijk om te innoveren.” Bijvoorbeeld in een hub waar bedrijven materialen met elkaar kunnen delen. “We willen dat graag samen met de regio doen. Je hebt elkaar hier echt in nodig.”

Medewerkers De Bie Buitenwerk

Patina Dakdenkers

Goede daken zijn probleemloze daken, aldus Patina Dakdenkers. De naam zegt het al: Patina denkt mee met de opdrachtgever om tot de juiste oplossing te komen. “Ondanks dat we onderdeel zijn van Primutec Solutions Group blijft het een familiebedrijf en behouden wij ons Patina-DNA. Dit doen wij met 150 vaste medewerkers met als doel een duurzame dakwereld, daar doen we alles voor”, vertelt operationeel directeur Sander Slotemaker.

“Wij geloven in samenwerken. Binnen Patina, maar ook met onze klanten, co-makers, onderaannemers en leveranciers. Wij willen gesprekspartner zijn en de handen ineenslaan. Wij denken buiten de geijkte paden en werken in netwerkverbanden waarbij iedere partner zijn specifieke kennis, expertise en kwaliteiten inbrengt”, aldus Sander.

Patina Dakdenkers zet een mooi voorbeeld van inclusiviteit neer

Patina heeft via IJmond Werkt! een aantal medewerkers vanuit verschillende doelgroepen gedetacheerd. In het magazijn, in de schoonmaak en ook iemand die de dagelijkse lunch verzorgt. En daarnaast iemand die ‘bij werken op hoogte’ de veiligheid op de grond in de gaten houdt.

De keuze om met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te werken is een bewuste keuze. Patina ziet dat de nieuwe generatie steeds meer waarde hecht aan sociale en maatschappelijke betrokkenheid bij hun werkgever. Dit sluit aan bij de wens om niet alleen als bedrijf succesvol te zijn, maar ook een betere wereld achter te laten en wat voor een ander te betekenen.

Soms is het zoeken naar een geschikte plek. “Je mag vanwege veiligheid niet iedereen zomaar op een dak laten werken”, vertelt Sander. Ondanks de veiligheidsregels doen ze er alles aan om iedereen zoveel mogelijk bij het werk te betrekken.

Naast de samenwerking met IJmond Werkt! heeft Patina Dakdenkers een breed scala aan maatschappelijke initiatieven. Zo werken ze samen met sportverenigingen, ontvangen ze kinderen via organisatie JINC, ze zijn vriend van Technisch College Velsen en organiseren dagjes weg voor bewoners van relaties. daarnaast worden relaties en medewerkers actief betrokken bij bijvoorbeeld uitwisselingsprogramma’s waarbij ze samen sociaal ondernemerschap stimuleren.

Afval bestaat niet volgens Patina Dakdenkers

De oprichter van Patina Dakdenkers was initiatiefnemer van GreenBiz IJmond. Een vereniging voor en door ondernemers om bedrijventerreinen te verduurzamen. Het pand waar Patina is gehuisvest is energieneutraal. Personenauto’s en inmiddels ook bussen rijden elektrisch. Met een bedrijf in de buurt delen ze een elektrische kraan.

Maar de meeste aandacht gaat naar hun motto ‘afval bestaat niet’. Patina streeft naar een circulair proces, waar al grote stappen zijn gezet. Sander: “Samen met partners en leveranciers kijken we naar dakmaterialen die bij een renovatie van het dak komen. We zijn samen met onze partners bezig om daar een nieuwe grondstof van te maken. Er is nog een wereld te winnen. En daar is niet één oplossing voor. Het creëren van een duurzame dakwereld betekent verder kijken dan een duurzaam dak. Milieubewust kiezen, van afval naar nieuwe grondstof en onze CO2-voetafdruk verkleinen. Ook op kantoor wordt afval gescheiden afgevoerd en dat is voor alle medewerkers inmiddels gewoon geworden.”

De reden om te verduurzamen is voor Patina een mix van de wereld beter willen achterlaten en verzoeken of regels vanuit opdrachtgevers. En hoe nu verder? “We proberen ook op een andere manier naar transport te kijken. We hebben een hub in Amsterdam waar fietsen klaarstaan voor collega’s die met weinig materiaal de stad in kunnen gaan voor bijvoorbeeld een dakopname. Bij de grote klussen is alles op de fiets meenemen helaas niet mogelijk, maar we denken wel over alternatieven na bijvoorbeeld vervoer over water”, vertelt Sander.

Operationeel directeur Sander Slotemaker